Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA MALAYSIA Senarai Homestay di Malaysia
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Sambutan Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina Norma Baharu 2021

20 Februari 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) meneruskan tradisi program Sambutan Rumah Terbuka Malaysia (SRTM) Tahun Baru Cina pada tahun ini dengan menampilkan sedikit kelainan, apabila buat julung kalinya diadakan dengan menggunakan platform dalam talian bagi mematuhi konsep norma baharu dalam usaha mengekang penularan pandemik Covid-19.

Sambutan yang disempurnakan oleh YAB Tan Sri Dato' Hj. Muhyiddin Bin Hj. Mohd. Yassin, Perdana Menteri Malaysia telah disiarkan di saluran TV1 RTM dan Facebook Rasmi MyMOTAC. Sambutan Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina merupakan merupakan inisiatif dan acara tahunan Kementerian bertujuan untuk mempromosikan kebudayan negara dan mengekalkan perpaduan kaum, ke arah keharmonian serta kemakmuran rakyat Malaysia.

YAB Tan Sri Muhyiddin dalam ucapannya berkata sambutan pada kali ini berbeza daripada tahun-tahun sebelumnya kerana buat pertama kali masyarakat Cina menyambutnya dalam suasana negara masih dalam tempoh pandemik Covid-19. Beliau yakin masyarakat Cina masih dapat meraikan Sambutan Tahun Baru Cina secara bersederhana bersama ahli keluarga masing-masing dengan mematuhi garis panduan atau SOP yang telah ditetapkan.

Jelas beliau, dengan adanya teknologi terkini masyarakat masih boleh menyambutnya secara maya tanpa bertemu secara fizikal. Sambutan Tahun Baru Cina pada tahun ini diharap dapat memberi satu sinar harapan dan kekuatan kepada semua untuk mengharungi pelbagai cabaran getir yang sedang kita hadapi ketika ini.

Sementara itu, YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia berkata usaha Kementerian ini sedikit sebanyak diharap dapat menceriakan lagi sambutan perayaan Tahun Baru Cina 2021. Dengan mengambil semangat Tahun Lembu yang ditasirkan oleh masyarakat Cina sebagai memiliki daya tahan lasak dan kuat, rakyat harus mengambil semangat ini untuk terus tabah mengharungi ujian dan wabak ini agar dapat kembali mengharungi hari-hari seperti sedia kala.

Dato' Sri Hajah Nancy juga berharap agar rakyat terus memelihara dan memulihara kekayaan warisan seni dan budaya pelbagai kaum yang terdapat di negara ini sebagai aset tarikan pelancong. Selain produk-produk pelancongan dan kebudayaan, faktor kedamaian masyarakat berbilang kaum inilah yang menjadi nilai tambah kepada tarikan pelancong untuk datang berkunjung ke negara ini pada masa hadapan.

YB Dato' Sri Ir. Wee Ka Siong, Menteri Pengangkutan Malaysia turut menyampaikan ucapan mewakili masyarakat Cina dan segmen ucapan tokoh-tokoh masyarakat Cina iaitu Tan Sri Lee Lam Thye, Datuk Soh Chin Ann, Prof. Lim Swee Tin, Eyo Hock Seng iaitu Tokoh Wayang Kulit Cina Kelantan, Tan Sri Dato Sri Dato' Richard CK Ko dan Dato' Chong Khin Sang, Pengerusi Soka Gakkai Cawangan Negeri Sembilan. Tokoh- tokoh ini membicarakan tentang perbezaan sambutan Tahun Baru Cina dari dahulu hingga sekarang.

Antara pengisian menarik yang telah diatur sepanjang sambutan norma baharu ini termasuklah kompilasi Video Pelaksanaan Sambutan Rumah Terbuka Tahun Baru Cina dari tahun 2016 - 2020, persembahan Artistari Istana Budaya, persembahan nyanyian daripada artis jemputan iaitu Masya Mashitah, dan Nicole Lai. Acara yang sinonim dengan masyarakat Cina juga menghiasi pengisian sambutan iaitu persembahan tarian kipas, perkusi gendang 24 musim, opera Cina dari Sokka Gakka dan acara menggaul Yi Sang yang kesemuanya diadakan dalam suasana norma baharu.

Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat
KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)

Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Last updated :