Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA MALAYSIA Senarai Homestay di Malaysia
F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

MOTAC Hargai Kebenaran Aktiviti Pelancongan Di Kawasan PKPB Dan PKPP

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Menteri Kanan (Keselamatan), YB Datuk Seri Ismail Sabri di atas pengumuman memberi kelonggaran bagi pembukaan sektor pelancongan dan kebudayaan di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula 19 Februari 2021.

Saya menyambut baik pengumuman tersebut dan percaya ia adalah khabar gembira buat penggiat industri pelancongan dan kebudayaan tempatan.

Alhamdulillah, cadangan berterusan oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) agar aktiviti pelancongan dan kebudayaan yang terhenti semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk dibenarkan beroperasi semula kini telah diluluskan.

Insya Allah, MOTAC akan terus bersama penggiat industri pelancongan dan kebudayaan tanah air untuk bangkit semula terutama dalam situasi yang mencabar ini.

Saya juga ingin menyeru kepada orang ramai yang akan memulakan aktiviti pelancongan di kawasan setempat masing-masing, agar terus memberikan sokongan kepada sektor pelancongan negara serta melanconglah dengan selamat. Jadilah pelancong yang bertanggungjawab dengan sentiasa mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kerajaan dari semasa ke semasa dan mempraktikkan amalan norma baharu.

Dato' Sri Hajah Nancy Shukri
Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia 21 Februari 2021
PUTRAJAYA

Dikeluarkan oleh:
PEJABAT MENTERI
KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Last updated :