Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Malaysia Tandatangani Memorandum Persefahaman Dalam Bidang Kebudayaan, Seni Dan Warisan Bersama Republik Korea

23 Disember 2020 - Kerajaan hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman bersama Republik Korea dalam bidang kebudayaan, seni dan warisan. Memorandum yang dimeterai menyaksikan satu lagi langkah strategik Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dalam mengukuhkan lagi hubungan dua hala serta kerjasama dalam bidang kebudayaan di antara Malaysia dan Republik Korea. Majlis pemeteraian yang berlangsung secara dalam talian ini seiring dengan sambutan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik kedua-dua negara ke arah meningkatkan lagi sinergi dalam bidang kebudayaan di antara Malaysia dan Republik Korea.

MoU ini telah disempurnakan oleh YB Dato' Sri Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) yang mewakili Malaysia, manakala Republik Korea diwakili oleh T.Y.T Park Yang-Woo, Menteri Kebudayaan, Sukan dan Pelancongan Republik Korea. Perjanjian ini akan menjadi platform terbaik bagi kedua-dua buah negara dalam meningkatkan lagi kolaborasi dalam bidang kebudayaan selain berupaya memberi nilai tambah kepada pembangunan produk dan perkhidmatan bidang seni, budaya dan warisan negara melalui perkongsian ilmu dan kepakaran.

TYT Park Yang-Woo dalam ucapannya telah memaklumkan hasrat Kerajaan Republik Korea untuk menubuhkan Pusat Kebudayaan Korea di Malaysia pada tahun 2023. Pusat ini akan berfungsi sebagai simbol hubungan rapat dua hala dan penghubung budaya antara kedua-dua negara.

Majlis yang berlangsung secara dalam talian ini juga turut melibatkan tayangan video promosi Asia Traditional Orchestra (ATO) yang sepatutnya diadakan secara fizikal di Istana Budaya Kuala Lumpur, tetapi ditunda kepada tahun hadapan berikutan penularan COVID-19.

Dikeluarkan oleh:
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT
Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181

Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Facebook, Instagram & Twitter: @mymotac
Last updated :