Selamat Datang ke Portal Rasmi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia

F.A.Q.
Contact Us
Complaints and Feedback
Sitemap

Jabatan Warisan Negara Popularkan Kembali Menu Warisan Dan Hampir Pupus Negara

6 April 2021 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) melalui Jabatan Warisan Negara (JWN) melancarkan Menu Warisan Dan Hampir Pupus Negara, bertempat di Restoran Open House, Suria KLCC. Majlis ini telah disempurnakan oleh YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia yang turut dihadiri oleh Dato' Dr. Noor Zari Bin Hamat, Ketua Setiausaha, Mohd Azmi Mohd Yusof, Ketua Pengarah JWN serta pengurusan tertinggi Kementerian.

Inisiatif ini merupakan kolaborasi bersama Restoran Open House, Suria KLCC bertujuan untuk mempromosi serta menaikkan semula populariti makanan warisan dan hampir pupus negara. Ia akan dihidangkan sempena sambutan bulan Ramadan akan datang melalui pengalaman fine dining. Antara hidangan yang akan diketengahkan adalah seperti Sambal Tumis Udang Umbut Tuhau, Ikan Patin Asam Tempoyak Daun Pijat, Pulut Kukus Periuk Kera dan Sambal Neraka.

Menurut YB Dato' Sri Hajah Nancy Shukri, JWN sentiasa berusaha untuk mengkaji, merakamkan dan menguar-uarkan makanan warisan dan makanan yang hampir pupus ini.

Antara inisiatif yang telah digerakkan JWN adalah dengan membuat penyelidikan, pendokumentasian dan penerbitan buku berkaitan dengan makanan warisan dan makanan hampir pupus. Penyelidikan ini mengenalpasti dan menjejaki generasi lama, suri rumah dan pengusaha makanan warisan yang masih mengamalkan penyediaan dan amalan pemakanan makanan warisan dari seluruh pelusuk negeri.

Sehingga kini, JWN telah mewartakan 213 resepi sebagai resepi hampir pupus. Buku- buku berkaitan dengan makanan warisan yang telah diterbitkan termasuklah Buku Resipi Masakan Warisan Lenggong (2016), Buku Makanan Warisan Hampir Pupus (2016), Food Heritage of Sabah: A Culture Perspective (2012) dan Food Heritage of Sarawak: A Culture Perspective (2012).

"Inisiatif ini dapat memperkenalkan menu-menu tersebut di persada dunia. Saya berharap usaha ini akan dapat menggalakkan lebih ramai lagi golongan masyarakat, chef-chef, pengusaha restoran tempatan, hotel dan sebagainya untuk menyajikan makanan-makanan warisan dan hampir pupus," jelas Dato' Sri Hajah Nancy.

Katanya lagi, usaha pelestarian ini memerlukan kerjasama, penghayatan dan sokongan dari semua pihak. Beliau pasti, usaha dan sokongan dari semua pihak ini sekaligus akan dapat membantu memartabat dan menjaga kelestarian sajian makanan warisan dan hampir pupus agar tidak lenyap ditelan zaman.


Dikeluarkan oleh:
Unit Komunikasi Korporat

KEMENTERIAN PELANCONGAN SENI DAN BUDAYA (MOTAC)
Tel: 03-8000 8000 Fax: 03-88917181
Website: www.motac.gov.my Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Last updated :