Dengar kandungan ini
Kecilkan saiz tulisan
Besarkan saiz tulisan
Cetak kandungan ini

Perutusan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia

Menteri Pelancongan Malaysia

YB Dato' Seri Mohamed Nazri bin Abdul Aziz

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia

Salam Sejahtera dan Selamat Datang ke Malaysia!

Malaysia mempunyai banyak kelebihan unik yang menarik pelancong asing untuk datang berkunjung ke sini. Sememangnya, keindahan bandaraya, rakyat yang mesra dan kekayaan budaya telah mengangkat nama Malaysia serata dunia.

Industri pelancongan Malaysia merupakan salah satu daripada 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) yang telah dikenalpasti oleh kerajaan sebagai salah satu bidang utama yang menyumbang kepada pencapaian ekonomi negara ini.

Berada dalam kedudukan 10 teratas sebagai destinasi pelancongan dunia, Malaysia telah membuktikan kelebihannya dalam industri pelancongan. Semua ini adalah hasil daripada kekayaan budaya dan sejarah yang diwarisi dari masyarakat pelbagai kaum.

Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia akan terus berusaha untuk meningkatkan lagi peranan melonjakkan pembangunan industri pelancongan dan kebudayaan melalui aktiviti, program dan promosi jenama “Malaysia, Truly Asia” ke serata dunia. Ini selaras dengan aspirasi kerajaan dalam Pelan Transformasi Pelancongan Negara iaitu menarik kedatangan seramai 36 juta orang pelancong yang akan menjana pendapatan sebanyak RM168 bilion menjelang tahun 2020, serta matlamat untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan untuk percutian yang terunggul di dunia.

Akhir sekali, saya berharap sinergi di antara kedua-dua sektor pelancongan dan kebudayaan akan memberikan lebih banyak dorongan kepada negara ini untuk maju dan seterusnya menerima lebih ramai kedatangan pelancong global.

CELEBRATING 1MALAYSIA, TRULY ASIA

Terima kasih.